Halpalentoyhtiöt

Suomessa toimivat halpalentoyhtiöt

Mikä on halpalentoyhtiö?

Halpalentoyhtiö on lentoyhtiö, joka pyrkii tarjoamaan lentoja huomattavasti perinteisten lentoyhtiöiden lentoja halvemmalla.

Halpalentoyhtiöt ovat yleistyneet nopeasti ympäri maailmaa ja etenkin Euroopassa halvat lennot ovat miellyttäneet kuluttajia. Suomesta lentävät muutamat halpalentoyhtiöt ovat toimineet jo muutamia vuosia, joskin reittien vähyys on karsinut suuren osan matkailijoista.

Halpalentoyhtiöt poikkeavat perinteisistä lentoyhtiöistä muutamalla tavalla, joista tärkein on tietenkin hinta. Halpalentoyhtiö saattaa myydä menopaluu-lentoa välillä Helsinki Frankfurt hintaan 50€, kun tavallinen lentoyhtiö kauppaa samaa reittiä 500 € hinnalla. Hinnoissa on usein moninkertainen ero, joten halpalentoyhtiöt lisäävät syystäkin suosiotaan matkailijoiden keskuudessa. Mistä moinen hintaero voi johtua? Kuinka halpalentoyhtiö pystyy tarjoamaan samaa reittimatkaa niin paljon halvemmalla?

Halpalentoyhtiöiden ja perinteisten lentoyhtiöiden lentojen hintaeroon on monta tekijää:

  • Lähes kaikki halpalentoyhtiöiden varaukset tapahtuvat Internetissä. Halpalentoyhtiöt säästävät työvoimakuluissa, kun asiakaspalvelussa ei tarvita useita myyjiä. Halpalentoyhtiö pyrkii karsimaan myös muissa työvoima- ja palvelukuluissa, pystyäkseen tarjoamaan mahdollisimman halvat lennot.
  • Halpalentoyhtiöillä on yksi matkustajaluokka (ei business-, VIP- tai ykkösluokkia) ja yleensä yksi ekonominen lentokonemalli.
  • Halpalentoyhtiöt lentävät usein halvemmille ja vähemmän ruuhkaisille lentokentille.
  • Lennot ovat lyhyitä ja koneiden käyttöaste on suurempi kuin perinteisillä lentoyhtiöillä.
  • Lennoilla ei yleensä tarjoilla ilmaisia ruokia ja juomia.
Muutoin halpalentoyhtiöt ovat perinteisten lentoyhtiöiden tapaisia ja molempien kyydillä pääsee perille matkakohteisiin - halpalentoyhtiöillä vaan halvemmalla.

Suomen lentonsa lopettaneet halpalentoyhtiöt

Nämä halpalentoyhtiöt ovat hiljattain lopettaneet Suomen lentonsa, mutta jatkavat lentojaan Euroopassa.